În această perioadă în care se cumpără intens cadouri, Protecţia Consumatorilor atrage atenţia că produsele comercializate în pieţe sau prin vânzători ambulanţi pot fi contrafăcute şi chiar dăunătoare pentru sănătate.

Produsele originale nu se vând la tarabe sau de către persoane fizice cu sacoșa, scrie șeful ANPC Paul Anghel, într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare. El îi îndeamnă pe consumatori să cumpere cosmetice numai din magazine sau raioane specializate și să fie atenți la o serie de detalii, care certifică faptul că produsele cumpărate au calitatea dorită, nu sunt periculoase pentru sănătate, iar informarea și etichetarea lor respectă legea. Nu în ultimul rând, majoritatea produselor cosmetice trebuie să aibă inscripționat termenul de valabilitate.

În ceea ce privește bijuteriile, fie că sunt din aur, argint sau cu pietre semiprețioase, cei interesați trebuie să fie atenție de unde le cumpără, să solicite informații complete despre produs și să se asigure că primesc un certificat de calitate.

Şi în cazul articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte consumatorii trebuie să fie vigilenţi, mai ales dacă produsele poartă numele unor mărci celebre, dar care au un preț exagerat de mic în raport cu prețul real al unor astfel de mărfuri, în acest caz există riscul să fie contrafăcute.