La data de 16 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului Rutier Mureș, împreună cu cei ai Secţiei Regionale de Poliție Transporturi Mureș au acționat pentru prevenirea accidentelor produse în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

Activitatea a avut ca scop conştientizarea de către participanţii la traficul rutier, în principal a conducătorilor auto și pietonilor, cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea semnalizării rutiere şi a obligaţiilor care le revin în zona trecerilor la nivel cu calea ferată.

La acțiune au participat peste 30 de polițiști, fiind aplicate, în total, peste 100 de sancțiuni contravenționale.

Dintre acestea, 47 au fost aplicate pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, 46 pentru alte abateri prevăzute de O.U.G. 195/2002, 9 reprezentând sancțiuni prevăzute de alte acte normative.

De asemenea, au fost reținute 24 permise de conducere, dintre care 14 pentru încălcarea normelor rutiere privind trecerea la nivel cu calea ferată și au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Totodată, polițiștii au constatat o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice și una de altă natură.

Acțiunile polițiștilor vor continua și în perioada următoare.

Vă reamintim că:

La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă și să se asigure că nu se apropie un vehicul feroviar.

Conducătorul de vehicul poate traversa calea ferată curentă prevăzută cu bariere sau semibariere, dacă acestea sunt ridicate și semnalele luminoase și sonore nu funcționează, iar semnalul cu lumina albă intermitentă cu cadența lentă este în funcțiune.

Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:

a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau de ridicare;

b) semnalul cu lumini roșii și/sau semnalul sonor sunt în funcțiune;

c) întâlnește indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.

Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau de ridicare.

Pentru prevenirea accidentelor ce pot avea consecinţe deosebit de grave, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte regulile privind trecerea la nivel cu calea ferată şi reaminteşte faptul că legislaţia rutieră sancționează acest tip de abatere cu amendă contravenţională cuprinsă între 9 şi 20 puncte (1.305 – 2.900 lei), iar ca măsură complementară, permisul de conducere este reţinut pe o perioadă de 90 de zile.

IPJ Mureș / Foto: caracter info