Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului RAICA FLORIN ROBERTO, la data faptelor ofiţer de poliţie în cadrul Poliţiei municipiului Reghin, pentru comiterea infracţiunilor de:

  • trafic de influenţă (trei fapte),
  • şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada martie – mai 2020, inculpatul Raica Florin Roberto, în calitatea menţionată mai sus, printr-un intermediar, ar fi pretins de la trei persoane, cercetate pentru săvârşirea unor infracţiuni la regimul circulaţiei, sumele de 6.750 euro şi 3.300 lei, din care ar fi primit 1.750 euro şi 3.300 lei.

În schimbul banilor, inculpatul ar fi promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul Institutului de Medicină Legală şi că îi va determina să stabilească valori ale alcoolemiei sub limita legală în dosarele în care persoanele respective erau cercetate. De asemenea, inculpatul ar mai fi promis şi rezolvarea favorabilă a cauzelor respective, concretizată prin încheierea unor acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu amânarea aplicării pedepsei (scopul final fiind obţinerea permiselor de conducere într-un timp foarte scurt).

La data de 14 octombrie 2020, inculpatul Raica Florin Roberto ar fi ameninţat un coleg de serviciu (agent de poliţie) că va face publice mai multe probe compromiţătoare în legătură cu săvârşirea, de către acesta, a unor presupuse fapte de natură penală sau disciplinară. Pentru a nu fi divulgate presupusele probe, agentul ar fi trebuit să convingă anumite persoane să înceteze să mai facă afirmaţii în legătură cu conduita infracţională a ofiţerului Raica Florin Roberto.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mureş, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului şi a acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Sursa: DNA Mureș / Foto: caracter info