Restricțiile sanitare impuse de pandemie au schimbat anul acesta felul în care muncim și trăim. La fel se va întâmpla și cu modul în care vom petrece sărbătorile. Va fi un Crăciun cu mai puțină apropiere fizică dar poate cu mai multă iubire pentru cei dragi. Iar colindele vor răsuna de la radio și nu de la cetele de copii îmbujorați de pe ulițe.

Conform tradiției, locuitorii din satul bistrițean Nepos se adunau cu mic cu mare la poarta preotului din sat pe care îl colindau. Anul acesta, totul s-a schimbat și însuși părintele îi îndeamnă pe localnici să respecte restricțiile sanitare. Dacă înainte ulițele satului se umpleau de cei veniți acasă pentru sărbători, acum rar vezi câte un trecător. La biserică mai vin puțini enoriași. Iar aceștia se grăbesc să ajungă acasă cât mai repede după terminarea slujbei.

Mai optimiști sunt sătenii din comuna Şard din județul Alba. Oamenii spun că restricţiile nu îi vor opri să îşi păstreze tradiţiile.

La Iași, cei mai mulți localnici spun că vor petrecere sărbătorile cu familia sau chiar singuri. Cei care totuși vor pleca de acasă de sărbători au ales stațiunile din țară. Anul acesta, în municipiul Iași, ca de altfel și în alte orașe nu vor mai fi organizate spectacole festive. Restaurantele rămân închise de sărbători în localitățile în care incidența infectărilor cu noul coronavirus depășește 3 la mia de locuitori.

MS / Foto: caracter informativ