Negociatorii acordului UE-Marea Britanie au decis să dea o ultimă șansa dialogului și să continue discuțiile în acest sfârșit de an, pentru a evita un Brexit dur de la 1 ianuarie anul viitor. Un nou eșec al convorbirilor dintre Londra și Bruxelles ar echivala cu serioase turbulente economice, care ar afecta în primul rând Regatul Unit.

Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a vorbit la telefon cu premierul britanic Boris Johnson și au convenit să acorde o ultimă șansa găsirii unui acord.

Așteptările de la aceste negocieri ale ultimei șanse sunt modeste, întrucât Marea Britanie dorește să reia controlul asupra propriilor frontiere și a apelor teritoriale în care să poată pescui fără constrângerile impuse de regulile europene, condiții cu care Bruxellesul nu este de acord.

În termeni economici, lipsa unui acord post tranziție ar reduce Marea Britanie de la talia unui colos economic la o insulă, începând din 1 ianuarie 2021.

Companiile britanice ar avea condiții mai proaste de acces pe piața europeană decât țările din Balcanii de Vest sau cele din parteneriatul estic. Primii care ar avea de suferit ar fi chiar britanicii. Astfel, produsele europene ar intra în Marea Britanie taxate și deci mai scumpe, iar cele britanice care ar ajunge pe continent ar deveni necompetitive din cauza taxelor.

Pentru a-și echilibra balanța comercială, Marea Britanie ar trebui să se orienteze spre țările din Commonwealth și spre Statele Unite.

Divorțul de Marea Britanie îi va afecta pe europeni în mai mică măsură. Aceștia nu vor mai putea călători decât cu pașaport în Marea Britanie și vor plăti taxe de studii mult mai mari la universitățile britanice.

MS / Foto: caracter informativ