De la începutul anului, creditele noi, acordate populaţiei şi firmelor, au urcat la peste 14 miliarde de euro. Economiştii şi sociologii pun fenomenul pe seama dobânzilor mai mici, dar şi a nevoii mai mari de confort, din cauza timpului îndelungat petrecut acasă.

Clienții au împrumutat de la bănci aproape 2,5 miliarde de euro pentru achiziția de locuințe, în primele zece luni ale anului. Suma e mai mare decât cea împrumutată în perioada similară a anului trecut, arată datele BNR. Sociologii spun că fenomenul este o consecință a crizei sanitare și mai ales a muncii de la domiciliu.

Și creditele de consum noi se ridică la aproape 3,5 miliarde de euro, mai puțin însă decât în 2019. Mulți bani au fost cheltuiți tocmai pentru reamenajarea locuinței, mai ales că unele activități sociale nu au mai fost posibile din cauza restricțiilor.

În total, valoarea împrumuturilor noi, angajate de populație și de firme, depășește 14 miliarde de euro, în primele zece luni ale anului.

Analiștii avertizează însă că, dacă pandemia se va prelungi, atunci ar putea fi afectată și capacitatea de plată a acestor credite noi.

De la începutul anului, Banca Națională a redus dobânda-cheie de la 2,5%, la 1,5%.

Măsura a fost luată tocmai ca populația și firmele să aibă acces la credite mai ieftine, cu dobânzi mai mici.

MS / Foto: caracter informativ