Persoanele care vor merge la vot duminică o vor face fără restricții, a anunțat, la finalul ședinței de guvern șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat. Un ordin va trebui dat pentru cei din zonele carantinate, care și ei vor putea merge la vot.

Toate persoanele care votează o pot face fără restricții, duminică, de la ora 5.00 până luni, la ora 1.00, a spus Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

„Toți cei care au dreptul de a vota pot merge în intervalul 6 decembrie 2020, orele 5:00 dimineața și 7 decembrie 2020, orele 1:00, cu excepția persoanelor izolate și carantinate la domiciliu sau în altă locație”, a spus Raed Arafat.

Practic, alegătorii pot circula nerestricționat pentru a-și exercita dreptul la vot.

Arafat a explicat de ce este permis până la ora 1.00.

„Până la ora 1:00 dimineață în data de 7 pentru că votul este permis până la ora 23:59, în caz că unele persoane au rămas în secția de vot și încă votează. Atunci, ca să poată să ajungă acasă se mai dă o oră în plus”, a explicat șeful DSU.

O altă prevedere adoptată se referă la membrii birourilor electorale, la personalul tehnic auxiliar, la candidați și la persoanele acreditate și al oricăror alte persoane implicate în organizarea alegerilor, aici fiind incluși și observatorii, persoanele care le asigură transportul lor. Acestora li se va permite circulația inclusiv după orele 1:00 dimineață, până la orele 5:00 dimineață.

„Le va fi permisă circulația, dar în baza unei dovezi prin care să dovedească calitatea lor, fie că sunt membri ai birourilor electorale, fie că sunt observatori, fie că sunt personal tehnic sau personal auxiliar. Asta înseamnă că între orele 1:00 și orele 5:00 dimineață, în ziua de 7 decembrie, persoanele respective pot circula liber, cu condiția să poată proba dacă sunt întrebate calitatea lor în relația cu procesul electoral”, a explicat Raed Arafat.

Pentru alegătorii din localitățile carantinate, Arafat a spus că să fie emis un ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență prin care se vor face excepții, prin care și ei să poată ieși să își exercite votul.

Sursa: mediafax.ro