Premierul Orban spune că slujbele religioase de Crăciun vor putea fi ținute în biserici doar dacă se respectă regulile sanitare. Anunțul vine la scurt timp după ce o recomandare a Comisiei Europene ar fi propus ca liturghiile de Crăciun “față în față” să fie înlocuite cu “inițiative online”. “Recomandarea” a fost taxată imediat de reprezentanții principalelor culte de la noi și nu numai.

Mesajul transmis de la Bruxelles care invită la prudență în perioada sărbătorilor și le propune oamenilor să urmărească slujbele de Crăciun online sau la televizor a stârnit nemulțumiri.

Patriarhia Română spune despre Comisia Europeană că aceasta nu poate decide și nu poate impune nimic în “sfera esențială a religiosului”, ci poate, cel mult, să emită “recomandări legate de intensificarea protejării împotriva noului coronavirus în viața socială”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este de părere că “Aceste recomandări în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru”.

Credincioșii își doresc să se poată închina și să asiste la slujbe în biserică. Dar mulți încă se tem.

Oficialii statului îndeamnă, în continuare, la prudență și la respectarea regulilor.

În prezent, slujbele pot fi oficiate în interiorul lăcașelor de cult. În timp ce credincioșii au obligația să poarte măști de protecție și să păstreze între ei distanța fizică de doi metri, clericii trebuie să curețe permanent obiectele de cult, să pună la dispoziție dezinfectanți și să ia toate măsurile pentru e evita aglomerația.

MS / Foto: caracter informativ