Rata şomajului a crescut în pandemie, în special în rândul tinerilor. Patronii spun că pricipala cauză e dispariţia locurilor cu program flexibil, mai ales în sectorul serviciilor. Site-urile de recrutări primesc un număr record de CV-uri, însă tot mai mulţi tineri cer şi primesc ajutor de şomaj.

Pentru mulți elevi și studenți este o adevărată provocare să găsească un loc de muncă în plină criză sanitare.

Rata somajului în rândul tinerilor cu vârste curprinse între 15 și 24 de ani a urcat la 19% și e în creștere față de anii anteriori, arată statisticile oficiale.

Tinerii cu vârste până la 24 de ani sunt acum în topul candidaților care depun CV-uri pe site-urile de recrutare. Cei mai mulți caută un loc de muncă în vânzări, în IT și în call-center-uri, arată un studiu. Lipsa de experiență rămâne principalul obstacol la angajare.

În octombrie, aproape 12.000 de persoane cu vârsta sub 25 de ani au primit indemnizație de șomaj, arată datele de la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numărul tinerilor care beneficiază de ajutor de șomaj a crescut mai ales în toamnă și e aproape dublu față de luna ianuarie. Iar una dintre cauze ar putea fi tocmai criza sanitară generată de noul coronavirus.

MS / Foto: caracter informativ