„Combinatul de îngrășăminte azotoase” a fost denumirea sub care a fost înființată, la 1 decembrie 1962, actuala companie Azomureș. S-au pus atunci bazele uneia dintre cele mai moderne platforme chimice, ce a devenit în scurt timp și unul dintre cei mai mari exportatori de îngrășăminte din România. În același timp, fermierii români au folosit cu succes îngrășămintele Azomureș, fiind disponibile și înainte de 1990 stocuri pentru agricultura locală. Platforma tehnologică a fost dezvoltată pe parcursul mai multor etape, una dintre cele mai importante fiind între 1975 – 1985, fiind adăugate pe rând diverse funcționalități și secții de producție, activitatea fiind neîntreruptă, cu excepția unor perioade de timp imediat după 1990.

Astăzi, Azomureș este una dintre cele mai importante platforme industriale din sectorul îngrășămintelor pentru agricultură la nivel european grație unui amplu program de modernizare derulat în perioada 2012 – 2016, imediat ce combinatul a intrat în proprietatea grupului elvețian Ameropa. Noua strategie a grupului Ameropa a vizat și furnizarea către piața românească a unei cantități mult mai mari din nivelul total al producției, astfel că, astăzi, aproximativ 70% din îngrășămintele Azomureș sunt folosite de fermele locale. La Azomureș producem anual 1,6 milioane de tone de îngrășăminte pentru agricultură.

Investițiile în tehnologie au produs și un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. În acest moment, instalațiile funcționează conform reglementărilor europene, ceea ce garantează un impact redus asupra mediului înconjurător. Investițiile în protecția mediului sunt o prioritate și se vor încadra pe viitor, în Pactul Verde (Grean Deal) al Comisiei Europene.

Platforma Azomureș asigură astăzi peste 2400 de locuri de muncă directe, dar reprezintă în același timp un motor de dezvoltare economică foarte complex prin susținerea altor domenii de activitate cum ar fi transporturi, servicii de mentenanță și piese de schimb, distribuția îngrășămintelor, utilizatorii finali – fermierii. Un aspect important pentru economia națională este adăugarea de plus valoare principalei materii prime, gazul metan, o resursă naturală locală dublată ca valoare după ce este introdusă în circuitul industrial. Alt aspect desoebit de important este rolul pe care Azomureș îl are în asigurarea securității alimentare din România îngrășămintele reprezentând o componentă indispensabilă pentru o agricultură modernă, sustenabilă și competitivă.

Planurile de viitor ale companiei includ dezvoltarea de noi produse, bazate pe modernizarea continuă a proceselor de producție industrială. Grupul Ameropa și-a asumat să investească în următorii ani sume importante în activitatea Azomureș, fiind în același timp un partener activ al comunității locale târgumureșene.

Cu ocazia aniversării a 58 de ani de existență le mulțumim tuturor celor care lucrat de-a lungul timpului la Azomureș și le dorim putere de muncă celor care sunt astăzi colegii noștri.

Harri Kiiski, Director General Azomureș