Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat-o. Mașinile parcate ilegal vor putea fi ridicate și de Poliția Locală.

Prin urmare, șoferii care își vor mai lăsa mașinile pe trotuar, în zonele pietonale sau pe spații verzi, se vor alege nu numai cu amendă, ci vor fi nevoiți să plătească și taxa suplimentară care vine cu ridicarea mașinii.

În lipsa locurilor de parcare, șoferii nu se gândesc decât să-și lase mașina, totuși, undeva. Nu mai iau în considerare că pietonilor nu le rămâne loc să circule.

Până acum, potrivit Codului Rutier, era posibilă doar ridicarea mașinilor de pe drumurile publice, nu și de pe domeniul public. Adică, o mașină parcată pe prima bandă de circulație putea fi ridicată de autorități, în timp ce un autoturism lăsat pe trotuar nu.

Conform noului act normativ, există și situații excepționale în care autoturismul nu va fi ridicat chiar dacă este parcat neregulamentar.

Transportul autovehiculului la locul de depozitare nu se mai execută dacă în interiorul mașinii se află șoferul sau dacă acesta ajunge la fața locului înainte ca mașina să fie ridicată. Dar numai dacă își asumă plata cheltuielilor de depozitare.

Mașina ridicată poate fi recuperată doar după ce se plătesc taxele intervenției şi doar în baza documentelor care atestă proprietatea.

Programul de restituire a autovehiculelor este non stop.

Noua lege, care îndreaptă această omisiune, va intra în vigoare din weekend.

Amenda minimă pentru parcările neregulamentare este de 290 de lei, iar cea maximă de 725 de lei.

Foto: caracter informativ