Autorităţile vin cu precizări după ce au apărut informaţii că în februarie anul viitor ar putea fi reluate cursurile în clase. „Totul depinde de evoluția pandemiei”, spun premierul şi ministrul Educației.

Pe 9 decembrie expiră prevederile ordinului potrivit căruia activitățile didactice au fost suspendate timp de 30 de zile. Potrivit structurii anului școlar, vacanța de iarnă este programată începând cu data de 23 decembrie. Așadar, între 10 și 22 decembrie ar fi aproape două săptămâni în care teoretic elevii s-ar putea întoarce în bănci. Practic, totul depinde de evoluția pandemiei.

În varianta în care numărul de noi infectări rămâne ridicat nu este exclus ca elevii să se întoarcă fizic la școală abia din 2021.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: „Toate activitățile legate de școală au generat riscuri suplimentare de infectare. Sigur că ne dorim să deschidem școlile, dar acest lucru nu se poate face decât pe baza unei analize foarte serioase din punct de vedere epidemiologic astfel încât să existe riscuri minime.”

In urmă cu câteva zile, proaspătul secretar de stat Sorin Ion a declarat că speră ca, din semestrul al doilea, elevii să revină fizic la școală. Astăzi, însă, ministrul Educației a evitat să dea un raspuns concret.

Monica Anisie, ministrul Educației: „La acest moment trebuie să ne gândim cu toții că este responsabilitatea noastră, a tuturor, în ceea ce privește respectarea regulilor de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor. Dacă noi respectăm regulile și numărul îmbolnăvirilor va fi din ce în ce mai mic, în momentul acela am putea să discutăm și despre acel lucru.”

Reprezentanții Federației Părinților le cer autorităților revenirea copiilor la școală chiar și pentru cele două săptămâni de dinaintea vacanței de sărbători. Cel puțin acolo unde rata de incidență nu depășește trei cazuri la mia de locuitori.

Iulian Cristache, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: „După data de 9 decembrie, atunci când expiră acest ordin, ar trebui să lase decizia descentralizării la nivelul unităților de învățământ, pe filiera inspectoratelor școlare, direcțiilor de sănătate publică. Riscăm să pierdem un an întreg. Riscăm să avem o creștere spectaculoasă de abandon școlar.”

Ministerul Educației a anunțat că va analiza situația. Iar elevii, profesorii și părinții vor fi informați din timp de viitoarele modificări.

MS / Foto: caracter informativ