La polul frigului din România, în județul Harghita, s-au înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică cele mai scăzute temperaturi din zonele locuite: -12 grade Celsius. Sunt valori sub media acestei perioade, generate de o masă de aer de origine polară care a pătruns în ţara noastră. Odată cu vremea rece au venit și primele ninsori, care le aduc bucurie turiștilor, dar și probleme celor neechipați corect.

Depresiunea Ciucului a fost acoperită la răsăritul soarelui cu o pătură groasă de ceață, iar multe dintre plantele încă verzi au fost împodobite cu ace de gheață.

Ger a fost în mai toate localitățile harghitene. Pentru localnici e însă ceva obișnuit.

Cea mai scăzută temperatură în luna noiembrie consemnată în Harghita a fost la Joseni, în 1993. Mercurul din termometru a coborât atunci până la minus 28 grade Celsius.

La Rânca, în Gorj, prima zăpadă serioasă a atras rapid turiști gata să se distreze pe pârtie, la săniuș. Au făcut oameni de zăpadă și fotografii într-un decor superb. Cabanierii speră să se poată și schia în câteva zile.

În Prahova, însă, la prima ninsoare a venit și prima intervenție pentru jandarmii montani. Două persoane s-au aventurat cu mașina în zona Piatra Arsă, iar la întoarcerea către Sinaia au derapat din cauza zăpezii.

MS / Foto: caracter informativ