Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă după ședința pe care a avut-o luni cu ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, pe tema campaniei de vaccinare anti-COVID-19, considerată o problemă de securitate naţională.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că strategia de vaccinare anti-COVID va fi aprobată într-o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe care o va convoca în perioada următoare.

„Avem o strategie de vaccinare anti-COVID, care va fi aprobată în zilele următoare și avem organizată o structură clară – Comitetul Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS COV 2. Au fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare și implicarea resurselor urmare, precum și planul de acțiune, cu cu etape clare”,  a anunțat președintele.

Șeful statului a enumerat categoriile care vor avea prioritate la vaccinare: „Conform strategiei, din grupurile prioritare pentru vaccinare fac parte personalul din domeniul sănătății, tot personalul din domeniul sănătății, ca și cel din centrele rezidențiale și medico-sociale, populația cu risc ridicat de evoluție severă în cazul infecției și personalul din domenii-cheie esențiale bunei funcționări a societății.”

Iohannis a subliniat că vaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor de vaccinare și inițierea lor vor fi stabilite în funcție de aprobarea, producția și alocarea de vaccinuri către fiecare țară.

Președintele a mai spus că vaccinarea se va realiza la locul de munca pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare, medicină de familie, echipe mobile pentru celelalte categorii de populație: “Vaccinarea se va realiza la locul de muncă pentru personalul din domeniul sănătății și prin centrele de vaccinare fixe și mobile, echipe mobile, rețeaua de medicină de familie și centre drive-through pentru celelalte categorii de populație”.

Vaccinurile odată aprobate sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție viabilă de a pune capăt acestei pandemii, a dat asigurări șeful statului.

Foto: arhiva