Măşti sanitare neconforme au fost retrase de pe piaţa românească. Autoritatea pentru Protecția Consumatorului le-a raportat în sistemul european pentru că reprezintă riscuri majore la adresa sănătății. Este vorba despre 4 tipuri printre care și unele pentru copii, în total aproape 80 de mii de bucăţi. În plus, piaţa românească este invadată şi de dezinfectanţi contrafăcuţi, este semnalul de alrmă tras de de producătorii români de dezinfectanți.

4 tipuri de măști au fost retrase de la vânzare. Unul se vinde în pungă de plastic transparentă și verde, cu fermoar care conține 10 bucăți, alte 2 sunt în cutii din carton cu câte 50 bucăți, iar măștile pentru copii se vând în pungă transparentă din plastic cu sistem de închidere cu bandă autoadezivă. Toate poartă marcajul de conformitate european, dar nu sunt certificate ca echipament de protecție de către un organism relevant.

Piața e plină și de substanțe dezinfectante contrafăcute. Așa spun producătorii români de dezinfectanți care fac apel la autorități, comercianți și clienți să ia măsuri pentru că soluțiile pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate.

Operatorii economici din domeniu sunt avertizați că, înainte de a pune la vânzare astfel de produse, trebuie să consulte informațiile de pe site-urile autorităţii și pe cel al Comisiei Europene pentru a se asigura că acestea nu figurează la capitolul “produse interzise comercializării”.