Platforma informatică de centralizare a datelor referitoare la infecția cu SARS-CoV-2 a fost actualizată și va permite o monitorizare medicală a cazurilor confirmate, pe baza informațiilor introduse în aplicație de instituțiile responsabile. Aplicația Corona-Forms va genera rapoarte medicale.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de Ministerul Sănătății, persoanele testate primesc prin SMS, de pe numărul 1863, și e-mail generate prin intermediul aplicației informatice, rezultatele probelor.

„În cazul în care, pentru o persoană testată nu există date relevante de contact, responsabilitatea transmiterii rezultatului revine entității care a dispus recoltarea, respectiv entitățile la care s-a efectuat testarea. De asemenea, în perioada următoare, din aplicație se vor genera rapoarte medicale care vor fi transmise prin e-mail, persoanelor testate și medicilor de familie, pentru a lua pacienții în evidență”, arată Ministerul Sănătății în comunicatul de presă citat.

În funcție de rezultatul testelor efectuate, există trei tipuri de mesaje text și e-mail-uri care sunt transmise de către aplicația Corona-Forms către persoanele testate sau la medicul de familie.

„Acestea cuprind informații privind rezultatul testelor efectuate, măsurile pe care persoana respectivă trebuie să le ia în funcție de aceste rezultate, precum și informarea medicului de familie cu privire la situația persoanei din listă”, potrivit documentului citat.

Fluxului informațional a fost aprobat prin ordin al ministrului Sănătății și este utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Prin aplicația folosită se urmărește reducerea timpilor de răspuns a direcțiilor de sănătate publică, îmbunătățirea colaborării dintre acestea și persoanele infectate sau care fac parte din anchetele epidemiologice, precum și facilitarea colaborării cu medicii de familie.

„Persoanelor care au fost testate li se vor comunica rezultatul testelor. De asemenea, deciziile emise de DSP pentru obținerea certificatelor medicale vor fi transmise prin intermediul sistemului informatic, nemaifiind necesară contactarea DSP-ului”, transmit reprezentanții MS.

MS / foto: caracter informativ