Restaurante, cafenelele, sălile de fitness și spațiile închise aglomerate sunt locurile cu cel mai mare risc de a deveni focare de Covid-19, potrivit unui studiu realizat recent în SUA, citat de New York Times.

Potrivit cercetătorilor, acestea au fost principalele surse de infectare în primele luni de pandemie, fiind responsabile pentru aproximativ 8 din 10 cazuri de Covid-19. Această descoperire ar putea ajuta autoritățile sanitare din întreaga lume să ia măsuri mai eficiente pentru a limita răspândirea bolii.

Oamenii de știință au analizat mobilitatea a 98 de milioane de oameni, din principalele 10 orașe din SUA – Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, Los Angeles, Miami, New York, Philadelphia, San Francisco și Washington D.C – cu ajutorul datelor înregistrate de telefoanele mobile. Cercetătorii au urmărit circulația oamenilor către aproximativ 553.000 de locuri publice în perioada 1 martie – 2 mai și au calculat densitatea populației din aceste locații.

Analizând numărul de cazurilor apărute în fiecare dintre aceste zone, cercetătorii au constatat că majoritatea infecțiilor proveneau din câteva de puncte de interes. De exemplu, în Chicago, 85% dintre infecții au provenit din 10% dintre zonele examinate, au descoperit autorii.

„Restaurantele sunt de departe cele mai riscante locuri, de aproximativ patru ori mai riscante decât sălile de sport și cafenelele, urmate de hoteluri în ceea ce privește noile infecții”, a declarat Jure Leskovec, informatician la Universitatea Stanford și autor principal al studiul.

La polul opus se află reprezentanțele auto, benzinăriile și magazinele de bricolaj, unde riscul de infectare este mic.

Sursa: protv.ro