Reamintim de cazul incredibil din Târgu Mureș, relatat de regizoarea Crista Bilciu, care a s-a trezit blocată în sistemul neputincios al instituțiilor statului, condus de persoane incompetente. Aceasta spunea ca trei membri din familie cu simptome clare de coronavirus, cu febră, fără gust și miros, stau de vineri noapte cu bunica decedată în casă, pentru că fără dovada unui test pozitiv, nici pompele funebre nu vin. Mai multe detalii, aici.

Într-un târziu, doar după apariția cazului în mass media, autoritățile au decis să se implice, începând cu prefectul de Mureș, șeful DSP Mureș și până la ministrul Sănătății.

Pe scurt, după ce inițial a fost trimisă să se testeze contracost la privat, familia poate solicita acum testarea la domiciliu, în mod gratuit. DSP promite şi că pentru bătrâna decedată vor fi eliberate documentele necesare înmormântării.

„Pentru pacientul simptomatic la domiciliu nu recoltează DSP, recoltează serviciul județean de ambulanță, pe scurt. Operatorul nostru care a răspuns nu a dat o informație corectă și exactă, motiv pentru care am dispus ca procedura respectivă, întreaga metodologie, să fie reactualizată și prelucrată din nou cu cei care sunt implicați pe linie de apelare telefonică“, a declarat Iuliu Moldovan, directorul DSP Mureș, conform digi24.ro.

DSP nu a anunţat însă dacă vor exista şi sancţiuni după situaţia absurdă în care a fost pusă familia din Târgu Mureş.

Există și derogări pentru anumite aspecte, inclusiv legate de înmormântare, deci există soluții pentru situații deosebite”, a recunoscut Iuliu Moldovan.

Aflând de caz, ministrul Sănătăţii a cerut verificări, dar nu crede că lucrurile au stat chiar aşa cum a povestit femeia, insinuând că sistemul medical condus chiar de el nu are nicio vină.

Mi-e greu să văd patru oameni care stau într-o casă, nu se duc că nu au, în condiţiile în care orice infectat sars-cov 2, asigurat sau neasigurat, beneficiază gratuit de orice“, a spus Nelu Tătaru, conform observator.tv

Trecând peste speța în cauză, situații asemănătoare regăsindu-se în multe alte cazuri, ne punem întrebarea ce se întâmplă cu persoanele care nu reușesc să ajungă la “cei de sus”, la cei care nu au în agendă numerele de telefon ale marilor noștri bravi conducători!?

MS / Foto: colaj caracter informativ