Chiar dacă autoritățile sunt convinse că gestionează mai mult decât perfect situația creată de pandemie, lucrurile sunt departe de această viziune, de realitatea concretă cu care se confruntă cetățenii, un caz relevant fiind cel din Târgu Mureș, relatat de regizoarea Crista Bilciu, pe pagina sa de Facebook, redat în rândurile de mai jos.

”Bunica mea a murit în noaptea asta. Noi avem COVID: mama, tata, eu. Şi bunica. Acum câteva zile, medicul de familie, auzind că avem febră, lipsă totală de gust şi de miros, a zis să sunăm la DSP, pentru că sigur e COVID. DSP a zis să ne testăm pe banii noştri la privat. Le-am spus că pensiile alor mei de 700-1000 lei sigur nu fac față la atâtea teste covid. Nu ne-am testat, am preferat să cumpăr medicamentele şi vitaminele din protocolul de COVID.

Acum bunica a murit. Cei de la 112 au zis să contactez DSP-ul. DSP nu ma crede că avem COVID, în continuare nu ne testează dacă nu suntem contacți direcți cu cineva care are test. Eu nu pot suna la pompe funebre fără dovadă de COVID si nu cred că ar fi bine sa mint că nu avem.

Suntem blocați în sistem. Noi suntem la Târgu-Mureş, bunica e cu noi în cameră, dar medicul ei de familie e la țară într-o comună de unde e bunica,nu poate fi contactată decât prin dispensar, care e închis până luni. Şi noi nu putem dovedi că avem şi că avea COVID. Ce ne facem?”, a scris Crista Bilciu.

Conform mediafax.ro, regizoarea Crista Bilciu mai adaugă în comentarii:

  • Evident că am sunat la 112, au constatat. Au fost si ieri, când bunica s-a simtit rău, iar ei doar s-au uitat la ea şi au spus că nu au ce să-i facă, “e de la vârstă“. Ei ne-au zis să rezolvăm cu DSP.
  • Ieri nu au consultat-o, doar au privit-o. Au zis să îi dăm mâncare si vitamine. Azi au venit si au constat. Şi ne-au zis să rezolvăm cu DSP.
  • Avem constatarea de la serviciul de urgență. Au fost. Au constatat. Au zis să sun la DSP pt partea de covid.
  • Medicul de familie e la sat. Dispensarul e inchis pana luni.
  • Au fost cei de la urgență. Ne-au spus clar că ne trebe dovadă covid. De la DSP. Care zice că nu e treaba lor. Noi chiar avem covid.
  • Doi medici de familie, Smurd si chiar şi DSP au zis că avem SIGUR covid. Dar să ne testăm pe banii noştri.
  • Nici nu m-au intrebat cine sunt şi de unde, au zis doar să ne facem testul la privat pe banii nostri.”

Într-un târziu, după apariția cazului în mass media, autoritățile reacționează prin prefectul de Mureș.

“Update: M-a contactat prefectul județului Mureş şi şeful DSP Mureş. Cred că se rezolvă”, este ultimul mesaj scris de Crista Bilciu.

MS / Foto: caracter informativ