Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita efectuează cercetări faţă de mai multe persoane, într-o cauză vizând săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi mare risc, fără drept, pentru consum propriu.

În urma cercetărilor efectuate, s-a reţinut faptul că suspecţii au procurat în mod ilegal, de la o farmacie de pe raza municipiului Bucureşti, medicamente care conţin substanţe stupefiante sau psihotrope, ce necesită în mod legal prescripţie medicală specială.

Astfel, în perioada 2019-2020 suspecţii au comercializat medicamentele respective la peste 200 de persoane din Romania, la preţuri semnificativ mai mari decât preţurile maximale de vânzare cu amănuntul, stabilite prin dispoziţiile legale.

În cauză s-a constatat faptul că lider al grupării infracţionale este o suspectă care a condus această activitate prin membrii de familie, în fapt cei doi fii ai acesteia şi cele două nurori.

Ca şi mod de operare, s-a stabilit faptul că suspecţii au deţinut mai multe pagini pe o reţea de socializare, fiecare pagină având denumirea unui medicament, pentru a fi facilitată găsirea acestuia.

Printre medicamentele comercializate de către suspecţi au fost identificate şi droguri de mare risc, respectiv Codeină, un drog susceptibil de a crea senzaţii haluconogene, dar şi multe efecte negative asupra organismului.

Tot în latura modului de operare se înscrie şi modalitatea de livrare a medicamentelor, printr-o societate comercială cu sediul social în municipiul Bucureşti, societate ce deţine un contract de livrare încheiat cu o firmă de curierat care livrează medicamentele destinatarilor din Romania.

Pentru probarea întregii activităţi infracţionale, la data de 23.10.2020, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Harghita împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Targu Mureş-SCCO Harghita au efectuat un număr de 23 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Mureş, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Sibiu, Neamţ, Prahova, Buzău, Cluj, Constanţa, Bihor, Bacău, Giurgiu, ocazie cu care au fost găsite, ca fiind deţinute ilegal, diferite cantităţi de medicamente conţinând substanţe stupefiante sau psihotrope, mai multe plicuri cu substanţe despre care există indicii că sunt droguri de mare risc(cocaină), cannabis sub formă de muguri şi o cultură indoor de cannabis constituită din 8 plante.

Totodată a fost ridicată, în vederea indisponibilizării, suma de 5780 de lei, despre care există indicii că provine din comercializarea ilegală a medicamentelor cu conţinut stupefiant precum şi diferite înscrisuri utile cauzei.

Una dintre percheziţii a fost efectuată la o farmacie de pe raza municipiului Bucureşti, fiind ridicate totodată în vederea cercetărilor, de la toate cele trei puncte de lucru ale acesteia, înscrisuri şi date informatice privind gestiunea acestor medicamente, urmând a se stabili modalitatea prin care acestea au fost scoase din circuitul legal.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de criminalitate organizată din judeţele Mureş, Vrancea, Argeş, Călăraşi, Sibiu, Neamţ, Prahova, Buzău, Cluj, Constanţa, Bihor, Bacău, Giurgiu şi a municipiului Bucureşti.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Sursa: DIICOT / Foto: caracter informativ