În ultimele zile sunt măsuri extraordinare, luate în toate localitățile în care boala s-a extins rapid, inclusiv în Mureș. Una dintre ele este obligativitatea purtării măștilor de protecție în spațiile publice închise și deschise.

Spre deosebire de gripă, tusea convulsivă și meningita bacteriană, care se transmit prin stropi mari de salivă, noul coronavirus, la fel ca varicela și tuberculoza, trec de la o persoană infectată la una sănătoasă prin picături mici.

Așa că specialiștii spun că măștile trebuie să fie multistrat ca să fie și eficiente, nu doar să bifăm respectarea legii. Cele de unică folosință din farmacii vin însoțite de un certificat de conformitate și poartă pe cutie mențiunea “avizat” sau “înregistrat la Ministerul Sănătății”. Și cele de croitorie ar trebui să treacă prin teste, ca să întrunească standardele de calitate.

Certificarea va garanta că țesătura și vopseaua sunt sigure la contactul cu pielea și pot rezista la câteva zeci de spălări.

Carmen Avrămescu, director fabrică de confecții„A rezultat în urma testelor o eficiență la filtrare de 96% la particule sub 0.3 microni. Materialele sunt cele folosite în industria medicală.”

Indiferenți și la pericol și la riscul de sancțiuni, unii dintre locuitori nu respectă obligația de a purta masca și în aer liber.

Reporter„Masca?”

Femeie: „Ce este cu ea?”

Reporter„De ce nu e pe nas?”

Femeie„Mda, îmi cer scuze, dacă nu pot să respir.”

Reporter: „Aveți o problemă medicală?”

Femeie: „Nu am nicio problemă, sunt foarte bine.”

În localitățile roșii, o altă măsură luată în speranța de a tempera răspândirea bolii a fost închiderea unităților școlare.

Sursa: protv.ro