O companie farmaceutică spaniolă a dezvoltat un medicament pentru tratamentul COVID-19. Testele arată că este de 80 de ori mai eficient decât Remdesivir, iar Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat trecerea la ultima fază de testare. În Spania, epidemia se extinde rapid, iar autoritățile au luat măsuri drastice în peste 700 de municipii: de la interzicerea petrecerilor private, până la închiderea parcurilor, localurilor și izolarea comunităților.

Specialiștii unui laborator din Galicia au descoperit că Aplidin, pe bază de plitidepsina, un medicament creat inițial pentru pacienții cu tumori canceroase, reduce inflamația provocată de coronavirus într-o săptămână, la majoritatea pacienților.

80% dintre persoanele participante la studiu s-au externat complet vindecate, după două săptămâni de spitalizare.

Însă studiul clinic se află abia la faza a treia de testare și mai durează până când va fi pus pe piață.

Între timp, autoritățile spaniole au găsit o soluție pentru a reduce din presiunea spitalelor și au transformat hotelurile în unități sanitare care primesc pacienți cu simptome ușoare sau persoane care nu au unde să stea în izolare.

Madrid, Aragon și Navarra sunt cele mai afectate regiuni, așa că autoritățile au impus restricții de mobilitate. În Catalonia, până la sfârșitul lunii, vor fi închise toate barurile și restaurantele. Vor fi permise doar livrările la domiciliu, iar angajații din domeniu au protestat în stradă.

Asociația patronatelor a estimat pierderile pentru închiderea celor peste 30 de mii de baruri și restaurante la peste un miliard de euro.

În ciuda măsurilor luate, Spania se apropie de un milion de infectări de la începutul pandemiei.