Pandemia și măsurile luate pentru limitarea răspândirii virusului afectează puternic psihicul oamenilor. 58 % dintre europeni au raportat probleme de acest gen. Este concluzia unei cercetări făcute de Institutul Elma, la comanda unei companii din industria farmaceutică. Specialiștii au intervievat 6000 de persoane din țări puternic lovite de coronavirus precum Italia, Spania, Franța și Marea Britanie.

Frica de virus, dar și izolarea i-au făcut pe mulți dintre cei incluși în studiul pan-european să aibă probleme cu somnul, lipsa de energie, să fie triști sau să aibă atacuri de panică. Sunt însă specialiști care spun că închiderea totală din primăvară nu a făcut altceva decât să amplifice multe dintre probleme deja existente.

Cea mai mare problemă o reprezintă izolarea. Chiar dacă orașele nu mai sunt închise, în România, sunt constant mii sau zeci de mii de oameni bolnavi de COVID-19 sau doar suspecți care trebuie să stea departe de ceilalți.

Până acum, în România, nu s-a făcut niciun studiu care să cuantifice problemele psihice aduse de pandemie.

În SUA însă, o cercetare a Centrului pentru Controlul Bolilor a evidențiat că 41% dintre americani au raportat în această perioadă probleme psihice.

MS / Foto: caracter informativ