Având în vedere incidența cumulată a cazurilor de infecție cu coronavirus în ultimele 14 zile, în localitățile Târgu Mureș, Ungheni, Aluniș, Băla, Band, Brâncovenești, Corunca, Cristești, Cucerdea, Cuci, Lunca, Papiu Ilarian, Râciu, Sâncraiu de Mureș, Sângeorgiu de Mureș, Sântana de Mureș și Voivodeni, în care a fost depășit pragul de 1,5/1000 de locuitori, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat următoarele măsuri valabile începând cu data de 14 octombrie 2020:

a) suspendarea, pe o perioadă de 7 zile, cu posibilitate de prelungire, a activității cu publicul în interiorul clădirilor, a tuturor operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor, cafenelelor și cluburilor;
b) suspendarea, pe o perioadă de 7 zile, cu posibilitate de prelungire, a activității restaurantelor și cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare. Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă numai pentru clienții cazați.
c) suspendarea, pe o perioadă de 7 zile, cu posibilitate de prelungire, a activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară.

Pentru operatorii economici prevăzuți mai sus, la literele a) și b), se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu se vor consuma în interiorul clădirilor.

Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minim 2 metri între mese și participarea a maxim 6 persoane la o masă, dacă sunt familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Reluarea activităților suspendate în baza prezentei hotărâri se va dispune prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș, în condițiile în care rata de incidență cumulată a cazurilor va fi mai mică sau egală cu 1,5/1.000 locuitori, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare.

De aducerea prezentei Hotărâri la cunoştinţa membrilor Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Mureş și a persoanelor responsabile răspunde Serviciul de monitorizare a instituţiilor publice şi situaţii de urgenţă din cadrul Instituţiei Prefectului-Judeţul Mureş.

Totodată, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a aprobat astăzi, prin Hotărârea nr. 26/12.10.2020, scenariile de funcționare ale unităților de învățământ din județul Mureș. În urma adoptării acestei hotărâri, 385 de unități de învățământ funcționează în Scenariul 1 (verde), 188 de unități de învățământ în Scenariul 2 (galben sau hibrid) și 15 unități de învățământ (14 – roșu incidență, 1 – roșu Covid) funcționează în Scenariul 3 (roșu).

Hotărârile adoptate astăzi, pot fi consultate pe site-ul oficial al Instituției Prefectului, la adresa: https://ms.prefectura.mai.gov.ro/coronavirus/

Facem un apel către mureșeni de a respecta normele de protecție: purtarea măștii, respectarea distanțării fizice și spălarea mâinilor cât mai des este posibil. Prin respectarea acestor reguli simple, veți avea grijă de sănătatea voastră și a celor din jur: familie, prieteni, întreaga comunitate.

Îi îndemnăm pe toți mureșenii să aibă o implicare civică activă și să sesizeze orice încălcare a normelor de protecție sanitară la TelVerde – 0800800165.

Cancelaria Prefectului
Instituția Prefectului – Județul Mureș