Rezultatele finale ale studiilor clinice arată că medicamentul antiviral Remdesivir, produs de Gilead Sciences, grăbește vindecarea persoanelor cu Covid-19 cu 5 zile în comparație cu pacienții care iau placebo, după ce testele preliminare arătau o grăbire a vindecării cu 4 zile, au anunțat joi compania și cercetătorii, relatează Reuters.

La pacienții care erau pe oxigen când au primit pentru prima oară medicamentul, Remdesivir – vândut și sub denumirea Veklury – a redus timpul de recuperare cu șapte zile în comparație cu placebo, în cazul căruia timpul de recuperare e de 29 de zile, potrivit unui studiu pe 1.062 de pacienți, publicat în New England Journal of Medicine.
Studiul final a analizat datele cu privire la un tratament pe parcursul a 29 de zile, față de studiul preliminar publicat în mai și care viza rezultate după 15 zile de tratament.

Medicamentul companiei Gilead a fost printre primele folosite ca tratament împotriva noului coronavirus și unul dintre medicamentele folosite recent pentru a-l trata pe președintele Donald Trump.

Remdesivir a primit autorizare de utilizare condiționată de la FDA-ul american pe 1 mai, iar de atunci a fost autorizat pentru a fi folosit în mai multe țări.

Rezultatele studiului general au sugerat că medicamentul ar putea reduce mortalitatea, dar beneficiul nu a fost important din punct de vedere statistic. Cu toate acestea, într-o analiză separată care viza doar pacienții care au primit oxigen, medicamentul a părut să reducă riscul de deces cu 72% în ziua 15 și 70% până în ziua 29.

Cu această analiză, “am putea avea date care sugerează că tratarea pacientului pe oxigen cu Remdesivir ar putea reduce semnificativ riscul de deces comparativ cu alte grupuri”, a spus doctorul Andre Kalil, expert în boli infecțioase la University of Nebraska Medical Center și principalul autor al studiului.

Sursa: hotnews.ro