Poeta americană Louise Glück este laureata premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2020, a anunțat Academia Suedeză din Stockholm. Louise Glück a fost recompensată pentru “vocea ei poetică inconfundabilă care, cu o frumuseţe austeră, face ca existenţa individuală să fie universală”, se arată în comunicatul oficial.

Poeta şi eseista Louise Glück s-a născut pe 22 aprilie 1943, la New York.

A debutat în 1968 cu volumul “Firstborn” și a fost curând catalogată drept unul dintre cei mai proeminenți poeți americani contemporani. A publicat până acum 12 volume de poezii și câteva care cuprind eseuri pe tema poeziei.

Unul dintre cele mai apreciate volume ale sale este The Wild Iris (1992), pentru care a primit Premiul Pulitzer.

A fost distinsă pentru creația sa și cu alte premii literare prestigioase din SUA, precum National Humanities Medal, National Book Award, National Book Critics Circle Award şi Bollingen Prize.

Distincţia pentru Literatură de anul acesta este cea de-a patra anunţată în seria premiilor Nobel, după cele atribuite pentru Medicină, Fizică şi Chimie.

Premiul Nobel pentru Pace va fi anunţat azi, 9 octombrie, iar cel pentru Economie va fi decernat luni, 12 octombrie.

Ceremonia de înmânare a premiilor Nobel organizată anual la Stockholm, pe 10 decembrie, a fost anulată în 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

MS / Foto: caracter informativ