În urma adoptării Hotărârii nr. 47 din 05.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență și a numărului de cazuri pozitive de coronavirus înregistrate în ultimele zile în județul Mureș, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții forțelor de ordine județene din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, dr. Iuliu Moldovan, alături de subprefectul județului Mureș, Nagy Zsigmond, și consilierul prefectului pe probleme medicale, conf. univ. dr. Cristian Boeriu.

În cadrul ședinței de lucru a fost analizată situația epidemiologică din județul Mureș, cu accent pe localitățile care au înregistrat o rată de incidență cumulată mai mare de 1,5 cazuri/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile. La data de 6 octombrie 2020, în județul Mureș există o singură localitate cu incidența cumulată mai mare de 3/1.000 de locuitori: comuna Papiu Ilarian (7 cazuri înregistrate în ultimele 14 zile). Localitățile cu incidența cumulată mai mare de 1,5/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile sunt următoarele: Aluniș (6 cazuri), Băla (1 caz), Corunca (7 cazuri), Cuci (3 cazuri), Sâncraiu de Mureș (19 cazuri), Sângeorgiu de Mureș (18 cazuri), Sântana de Mureș (10 cazuri) și Valea Largă (5 cazuri).   

Ca urmare a analizei grupului de lucru și a discuțiilor purtate cu primarii din localitățile cu o incidență ridicată, s-a decis continuarea acțiunilor de informare și verificare cu privire la respectarea regulilor de protecție sanitară în județul Mureș. Echipe mixte formate din polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști locali, reprezentanți ai direcțiilor de sănătate publică, inspectoratelor teritoriale de muncă, direcțiilor sanitar-veterinare și de la Protecția Consumatorului sunt în teren zi de zi pentru a veghea la siguranța mureșenilor.

De asemenea, reprezentanții instituțiilor implicate în combaterea răspândirii infecției cu coronavirus vor analiza zilnic situația epidemiologică și vor decide aplicarea graduală a unor restricții pentru a preveni creșterea numărului de cazuri pozitive. Până la această dată, nu se impun noi restricții față de cele deja stabilite prin hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și legislația națională.

Facem un apel către mureșeni de a evita locurile aglomerate și de a purta masca de protecție în exterior acolo unde contextul nu permite păstrarea unei distanțe corespunzătoare, dar și în locurile stabilite prin legislație. Prin respectarea acestor reguli simple, veți avea grijă de sănătatea voastră și a celor din jur: familie, prieteni, întreaga comunitate.

Cancelaria Prefectului

Instituția Prefectului – Județul Mureș