Cel puţin zece la sută dintre cazurile severe de COVID-19 sunt cauzate de nişte anticorpi care fac rău propriului organism. Şi care pot fi depistaţi în analizele de sânge. O arată un studiu publicat de revista Science, care ar putea aduce şi noi metode de tratament.

Cercetători de pe patru continente au descoperit că cel puţin 10 la sută dintre pacienţii cu formă severă de COVID-19 au autoanticorpi împotriva interferonilor tip 1, prezenţi de dinaintea infecţiei cu SARS-CoV-2. Aceşti anticorpi răi duc la agravarea stării şi apar predominant la bărbaţi.

Această analiză ar trebui făcută la cei care au avut COVID-19, şi-au revenit şi vor să doneze plasmă pentru a fi folosită la alţi pacienţi.

Alexis Cochino, medic specialist Imunologie Clinică, INSMC: “Există şanse 10 la sută ca plasma respectivă, pe lângă anticorpii antivirali pe care-i aduce să aibă şi aceşti anticorpi răi, care agravează boala. Această informaţie este una de maximă urgenţă. Pot fi puse în pericol vieţi”.

Dacă testarea pentru autoanticorpi anti interferon nu este posibilă, ar trebui excluşi de la donarea de plasmă cei vindecaţi de COVID care au fost în Terapie Intensivă, spune reputatul imunolog. El mai arată că detectarea auto anticorpilor poate prezice evoluţia severă. Însă în spitalele COVID nu se pot face acum astfel de analize.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul “Matei Balş”: “Deocamdată, marea problemă este că procentul este infim al celor care primesc plasmă raportat la numărul mare de infecţii. Cel puţin din experienţa pe care noi o avem, nu au fost efecte adverse legate de administrarea de plasmă. Dacă evoluţia a fost nefavorabilă la un anumit interval de timp, probabil că ţine de acele dezechilibre care erau oricum la nivelul organismului”.

Medicii încearcă tot ce se poate pentru a le salva viaţa celor care luptă cu virusul. Doar pe cei de la Terapie Intensivă îi tratează cu plasmă de la pacienţi care au învins boala. Dar nu oricine primeşte acest tratament.

Dr. Virgil Musta, şeful Secţiei Boli Infecţioase, Spitalul “Victor Babeş” din Timişoara: “Şi aşa, terapia cu plasmă, pentru că nu avem suficientă plasmă, este efectuată mai puţin decât ne-am fi dorit noi. Are efecte favorabile dacă se administrează precoce. Aş face un apel populaţiei, cei care au avut boala, să meargă la centrul de sânge să vadă dacă se califică pentru a dona plasmă şi dacă pot, să doneze, pentru că pot salva o viaţă”.

557 de bolnavi cu COVID sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, un nou record negativ. Aproape 1300 de cazuri noi de îmbolnăvire au fost raportate în 24 de ore. Și încă 30 de persoane au murit din cauza complicațiilor inclusiv un tânăr cu vârsta între 20 şi 29 ani, dar cu comorbidităţi.

MS /Foto: caracter informativ