SONY DSC

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie a.c., au luat toate măsurile, potrivit competenţei, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, alături de reprezentanţii celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Mureş, Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, Punct Poliţie de Frontieră Aeroport Târgu Mureş, precum şi alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni, pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine şi siguranţă publică, la secţiile de votare, precum şi în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităţilor organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei de COVID – 19, dispozitivul de ordine şi siguranţă publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii.

Astfel, în perioada 26-27 septembrie a.c., 486 de efective, dintre care, 225 de poliţişti, 154 de jandarmi, 98 de reprezentanţi I.S.U. “Horea” Mureş, vor asigura paza şi protecţia a 561 de secţii de votare, din totalul celor 570 ce s-au constituit pe raza judeţului Mureş, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 27 septembrie a.c., peste 115 poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină. Astfel peste 50 de poliţişti vor fi constituiţi în echipe operative, inclusiv luptători pentru acţiuni speciale şi echipe operative de specialişti.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secţiile de votare, 101 poliţişti vor fi în misiuni de protecţie, atât a transportului buletinelor de vot, cât şi a locurilor unde acestea vor fi depozitate.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş va avea în responsabilitate 237 de secţii de votare, constituite în 227 de locaţii, unde vor fi prezenţi 229 de poliţişti, în timp ce Inspectoratul de Jandarmi Mureş şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Târgu Mureş vor avea în responsabilitate 179 secţii de votare dispuse în 154 locaţii, unde vor fi prezenţi 154 de jandarmi.

Pentru un plus de siguranţă, vor fi constituite şi rezerve de intervenţie, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune.

Jandarmii vor asigura desfăşurarea în condiţii de siguranţă a activităţii în cadrul Biroului Electoral Judeţean, având şi atribuţii de protecţie a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

225 de pompieri asigură desfăşurarea în bune condiţii a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Premergător procesului electoral, pompierii au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secţii de votare, fiind înlăturate disfuncţionalităţile pe linia apărării împotriva incendiilor.

De asemenea, specialiştii I.S.U. Mureş au desfăşurat activităţi de instruire pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu preşedinţii secţiilor de votare, precum şi recunoaşteri în teren pentru asigurarea accesului autospecialelor şi gestionarea eventualelor intervenţii de urgenţă.

Pentru mai multe informaţii privind procesul electoral, puteţi consulta, pe pagina unităţii noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcţionează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteţi găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 27 septembrie a.c., cât şi actele normative incidente şi contravenţiile şi infracţiunile prevăzute de acestea.

În acest context, pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectaţi legislaţia electorală şi regulile de convieţuire socială.

Sesizaţi orice încălcare a legislaţiei la numărul unic de urgenţă 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!

IPJ Mureș / Foto: caracter info