Autoritățile din Ungaria anunță că românii cu dublă cetățenie sau cu permis de ședere permanentă vor putea reveni fără restricții în Ungaria, dacă vor merge să voteze în România la alegerile locale de duminică.

Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, a anunțat că reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate.

Secretarul de stat a precizat că participarea la vot a tuturor celor interesaţi este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile au hotărât să nu fie supuse carantinei în Ungaria persoanele care participă la alegeri şi pot dovedi acest lucru cu vigneta “votat” care li se lipeşte în secţiile de votare pe cartea de identitate românească, scrie MTI.

Alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare, a declarat secretarul de stat.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis graniţele pentru străini, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul, care nu trebuie să depăşească 24 de ore. Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuie să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

Cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pe care trebuie să le plătească.

Guvernul Ungariei a indicat faptul că închiderea graniţelor va dura o lună.

Sursa: News.ro