Consumatorii ar putea avea costuri mai mici cu încălzirea în sezonul rece. Specialiștii în energie se așteaptă la o ieftinire după ce prețurile gazelor naturale și ale lemnelor de foc sunt mai mici decât în perioada similară a anului trecut. Furnizorii ar putea propune oferte mai avantajoase și la energie electrică, în contextul în care piața se va liberaliza complet de la 1 ianuarie.

Gazele naturale, extrase în România, se vând, acum, cu prețuri medii cuprinse între 47 de lei și 57 de lei pe megawatt/oră, în funcție de perioada de livrare. Sunt mai ieftine decât toamna trecută, când autoritățile impuneau un preț reglementat de 68 de lei pe megawatt/oră.

Specialiștii în energie pun ieftinirea pe seama liberalizării pieței dar și a scăderii consumului mai ales în industrie, după apartiția pandemiei de coronavirus. Prețul gazului reprezintă aproximativ o treime din totalul facturii. Diferența este reprezentată de tarifele de transport și distribuție și de alte taxe.

Gazul este principala sursă de încălzire în orașe. La sate, majoritatea populației se încălzește cu lemne. Pentru a atrage clienți, unele depozite vând lemnele tăiate și oferă și alte facilități. Prețul lemnului de foc este comparabil și la privați. Specialiștii în energie nu exclud facturi mai mici nici pentru cei care se încălzesc pe bază de curent.

MS / Foto: caracter informativ