Măştile sanitare au ajuns subiect de dispute în stradă şi pe scena politică. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita vrea ca purtarea măştii în şcoli generale şi grădiniţe să fie facultativă la nivel local, dacă se învaţă după scenariul verde. Spune că masca afectează sănătatea elevilor şi procesul de învăţare.

Măștile nu ar trebui purtate obligatoriu de copiii cu vârste de până la 11 ani, acolo unde cazurile de infectare cu noul coronavirus sunt puține, iar în unitățile de învățământ se aplică scenariul verde. Propunerea îi aparține președintelui Consiliului Județean Harghita, Csaba Borboly. Care o va pune în discuție în Comitetul pentru Situații de urgență al județului.

Șeful guvernului nu este de acord cu propunerea.

Sute de oameni au contestat în acest weekend în stradă, în Capitală și în mai multe orașe, obligativitatea purtării măștilor de protecție.

Medicii spun însă că masca este o barieră eficientă în calea virusului. Iar ca să arate că nu există niciun risc pentru sănătatea copiilor, pediatrul Mihai Craiu chiar a făcut un experiment: și-a măsurat saturația de oxigen în sânge după aproape cinci ore în care a purtat mască.

Purtarea măștilor este obligatorie în spațiile publice închise, dar și în aer liber, în anumite situații.

MS / Foto: caracter informativ