Programul ”Casa Eficientă Energetic” alocă o finanţare nerambursabilă de 15.000 euro, respectiv 70.000 de lei, pentru persoanele care vor să-și eficientizeze energetic locuinţa.

Programul are un buget de 430 milioane de lei care permite înscrierea a aproximativ 9.000 de proprietari de case din România.

Pentru a fi considerat eligibil în acest proiect, un proprietar trebuie să arate o creștere a eficienţei energetice a locuinței cu cel puţin o clasă după implementare.

După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni.

“Cele mai multe case nu sunt bine izolate. De aceea, pierderile de energie ajung până la 30%, prin pereţii exteriori, 25% prin geamuri sau acoperiş. Se ştie că astăzi, sectorul clădirilor este unul dintre cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, spune ministrul Mediului, Costel Alexe.