Locuitorii din multe comune mureșene sunt puși zilnic în situația de a călătorii în condiții inumane, înghesuiți în autovehicule cu mult peste capacitatea legală. Cu toate acestea, autoritățile locale sau alte instituții cu atribuții de control, nu fac nimic pentru a rezolva această gravă situație, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plină pandemie de coronavirus, având o serie de reguli impuse de starea de alertă, dar care devin imposibil de respectat.

Astăzi, vă prezentăm cazul din Ceuașu de Câmpie care reflectă întocmai situația descrisă la început. Astfel, fără alte comentarii, vă prezentăm imaginile postate de un elev din comuna menționată, alături de câteva cuvinte mai mult decât alarmante.

“Asa arătă un mijloc de transport în comun care transportă călători pe raza comunei noastre. Pe lângă faptul ca sunt persoane în autobuz care nici măcar nu se chinuie sa își pună masca pe față, persoanele sunt în număr dublu decât ar permite legea să se afle într-un mijloc de transport în mod normal iar noi suntem în plină pandemie. Am o întebare: noi ca elevi cum ne putem proteja în asemenea condiții?” a scris Antonio.

Dacă vă întrebați ce legătură au autoritățile locale având în vedere că transportul este asigurat de firme private, vă prezentăm ORDONANŢA nr.86 din 30 august 2001 care prevede următoarele:
Art. 25. – (1) Autorităţile administraţiei publice locale au faţă de operatorii de transport public local de călători următoarele drepturi:
a) să invite pentru audieri operatorul de transport public local de călători, în vederea semnalării unor deficienţe apărute în executarea contractului;
b) să aprobe ajustările de preţ propuse de către operatorul de transport public local de călători;
c) să sancţioneze operatorul de transport public local de călători în cazul în care acesta nu operează la parametrii de eficienţă la care s-a obligat.
(2) În cazuri deosebite autorităţile administraţiei publice locale pot solicita comisiei de atestare retragerea licenţei operatorului cu care au contract de concesiune a serviciului de transport public local de călători
.

MS / Foto: Antonio C.