Guvernul decide astăzi asupra prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Decizia a fost amânată, joia trecută, din cauza lipsei avizului Consiliului legislativ.

Propunerea a venit de la Ministerul Sănătăţii, care consideră că urmează o lună grea, în care este nevoie de un astfel de cadru legal, care permite luarea unor măsuri speciale.

Actuala stare de alertă expiră la jumătatea acestei săptămâni.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că hotărârea va cuprinde măsurile privind organizarea votului de la alegerile din 27 septembrie și noi măsuri de relaxare în anumite domenii.

„Vom avea Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă luni, la 11.00, la 12.00 am convocat şedinţă de Guvern şi vom lua decizii. Deocamdată am agreat – că am avut mai multe solicitări – să permitem reluarea adunărilor publice, manifestaţiilor. Sigur că am fost favorabil ideii de a permite organizarea de adunări publice, de manifestaţii, sigur, în condiţiile de protecţie sanitară care sunt stabilite pentru alte evenimente. (…) Cel mai probabil, cât e permis şi acum la adunările electorale: 100 de persoane în aer liber, cu distanţare fizică, cu obligaţia de a purta mască. Nu vreau să mai cenzurăm sau cineva să comenteze că noi cenzurăm dreptul oamenilor de a protesta, dreptul oamenilor de a se manifesta prin adunări publice, dar vom avea grijă să fie respectate regulile de protecţie sanitară”, declara premierul Ludovic Orban.

MS / Foto: caracter informativ