Strugurii sunt delicioși, dar pot fi și dăunători. Medicii trag un semnal de alarmă: strugurii trebuie mâncați cu grijă de persoanele care au anumite probleme de sănătate. Consumul, chiar și într-o cantitate mică, le poate pune viața în pericol bolnavilor.

În această perioadă, strugurii fac parte din alimentația noastră. Trebuie consumați însă cu grijă de persoanele care fac dializă. Potrivit medicilor, cresc nivelul de potasiu din organism. Dacă rinichii nu mai pot regla acest nivel, mușchiul inimii se poate bloca, ajungându-se, în unele cazuri, chiar până la stop cardio-respirator.

O femeie de 85 de ani, din județul Iași, a ajuns în stare gravă la spitalul “C. I. Parhon”. Ea era diagnosticată cu o boală renală și făcea dializă de 5 ani. Deși medicii îi recomandaseră să nu consume struguri, femeia nu a rezistat tentației. După câteva ore i s-a făcut rău – a simțit că îi amorțesc mâinile și picioarele și a chemat ambulanța.

Medicii spun că în fiecare toamnă se confruntă cu asemenea cazuri, deși mereu le explică pacienților care fac dializă la ce riscuri se supun atunci când consumă struguri. Specialiștii spun că au avut și cazuri când pacienții au decedat.

MS / Foto: caracter informativ