Guvernul propune un proiect care încearcă limitarea consumului de băuturi energizante. Documentul pus în dezbatere publică prevede că vânzarea băuturilor energizante să fie interzisă minorilor în anumite spații: spitale, şcoli, dar și în automatele cu diverse produse.

Excepție vor face clădirile de birouri. E susținut acest act normativ de ministerul Sănătății.

Dr Radu Ţincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, Secția Toxicologie: „Obiceiurile alimentare moderne sunt cele care produc cele mai multe daune vieții noastre, sănătății noastre. Dacă discutăm de cele mai cunoscute boli ale societății moderne – bolile cardiovasculare, obezitate, bolile metabolice, toate au ca substrat o alimentație defectuoasă”.

„Cafeina este principalul element, pentru că trebuie să fie o substanță stimulatoare a sistemului nervos central, dar nu numai. Ea stimulează și sistemul cardiovascular, dar concentrația este foarte ridicată și dacă vorbim de consumul acestei substanțe de tineri, ei sunt mult mai vulnerabili pentru că nu sunt obișnuiți cu ea și pot dezvolta chiar anumite aritmii cardiace. Avem tineri care au ajuns la spital după o noapte petrecută în club; oboseala asociată cu consumul de substanțe energizante au determinat apariția unor tulburări de ritm cardiac”, a arătat medicul Radu Ţincu.

Asocierea cu alcool este nepotrivită total.

„Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central și aceste substanțe energizante au un efect antagonic. Tinerii nu obțin efectul dorit și continuă să bea alcool. La un moment dat când efectul acestor substanțe energizante dispare, ei ajung in coma alcoolică”, a mai explicat medicul.

MS / Foto: caracter informativ