Nu doar temutul coronavirus, ci şi alţi inamici invizibili îi pot doborî pe cei mai fragili. Acestia vor fi printre primii care vor primi gratis vaccinul anti-COVID. Culmea, însă, pentru alte infecţii mortale există deja vaccinuri, dar mulţi nu şi le permit.

Radu Gănescu: „Eu fiind un pacient, nu numai un reprezentant al pacienţilor, medicul mi-a recomandat să fac rapelul la vaccinul antihepatitic B. M-am dus la farmacie. Era vorba de trei doze pe care le-am cumpărat şi m-a costat undeva la 150 de lei. Pneumococicul ar trebui să-l fac.”

Radu Gănescu este un caz fericit. Mulţi români cu boli cronice nu-şi permit să plătească sute de lei pentru vaccinurile care i-ar feri de complicaţii în caz de infecţii cu diverse virusuri sau bacterii. Unele cauzează probleme respiratorii grave. Iar dacă peste toate vine şi noul coronavirus, finalul poate fi tragic.

De aceea, pacienţii cer Ministerului Sănătăţii să includă vaccinurile la compensare pentru adulţii cu boli cronice. Acum pot primi gratis doar antigripalul.

Pentru un pacient cu cancer, de exemplu, o schemă completă de vaccinare costa, anul trecut, peste 1000 de euro.

Doar un specialist trebuie să recomande ce vaccinuri pot fi făcute, spune medicul Doina Azoicăi. Preşedinta Societăţii Române de Epidemiologie a scris şi un ghid de vaccinare foarte util pentru cei cu boli cronice, dar autorităţile încă nu l-au aprobat oficial.

În iarnă au mai fost discuţii despre compensarea vaccinării, si chiar s-a propus un proiect-pilot în cazul antigripalului.

MS / Foto: caracter informativ