Deschiderea școlii va aduce o creștere a numărului de cazuri. Într-un scenariu optimist, în care toată lumea respectă regulile, creșterea va fi de numai 10%, a declarat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, membru în comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății.

“Nu cred că vor apărea modificări majore în următoarea săptămână, e posibil să existe o ușoară creștere având în vedere că s-au terminat concediile, dar nu sunt semne că numărul de cazuri ar înregistra o creștere exponențială. Probabil o creștere ușoară a incidentei medii, până în jur de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori, incidența acumulata la 14 zile, dar nu cred că mai mult de 10% se va modifica acest parametru”, a explicat Rafila, la Digi24.

La rândul său, Doina Azoicăi, președinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat la Digi24 că deschiderea anului școlar și al celui universitar va determina frecvente situații de risc de transmitere.

“Nu am speranță că vom fi în evoluție descendentă, dar dacă metodologiile sunt respectate am speranța măcar să ne menținem la acest nivel.

Mai mult ca sigur probabil va mai fi o creștere a cazurilor de infectare din cauza începerii activității școlare sau universitare, dar am speranța că nu vor fi importante, vor fi ținute sub control.

Potențiale focare ar putea apărea.

E o prioritate ca situația să fie bine monitorizată. În afară de numărul de cazuri, trebuie să privim aspectele legate de numărul pacienților la terapie intensivă sau de numărul de decese, acestea pot să influențeze oarecum mersul sistemului de sănătate”, a explicat Azoicăi.

Sursa: digi24.ro