Pentru animalele de companie, carantina a fost o adevărată binecuvântare, pentru simplul fapt că au stat mai mult cu oamenii lor. Acum că activitatea se reia treptat și stăpânii pleacă din ce în ce mai mult de acasă, câinii, în special, suferă de anxietate de separare.

Luna este un pui de labrador în vârstă de 8 luni. Pare foarte relaxată acum, dar stăpâna ei spune că ultimele săptămâni au fost un coșmar pentru cățelul ei. A primit-o pe Luna cu doar 3 săptămâni înainte de instituirea carantinei în Marea Britanie. Au stat împreună, iar câinele nu a putut socializa cu alte persoane sau animale.

Heather Saunders, proprietar: “Una dintre problemele pe care le avem acum e că latră când e lăsată singură şi nu făcea aşa înainte de carantină”.

Potrivit veterinarilor, Luna suferă de anxietate de separare, o afecțiune apărută la mulți câini după carantină. Există remedii, dar e nevoie de răbdare și înțelegere.

Meghan Myers, dresor: “Încercaţi să nu vă agitaţi prea mult când trebuie să plecaţi. Dacă aveţi timp liber în timpul zilei, puteţi să părăsiţi locuinţa, vă luaţi cheile, le puneţi la loc şi apoi recompensaţi câinele dacă şi-a păstrat calmul. Şi apoi veţi vedea că funcţionează când plecaţi şi câinelui nu i se va mai părea o tragedie. Puteţi să-i puneţi câinelui muzică clasică, pentru că îl calmează”.

Specialiștii atrag atenția că anxietatea de separare nu trebuie tratată cu superficialitate sau cu brutalitate pentru că animalul deranjează vecinii. În timp, nu numai că animalul devine foarte nervos, dar riscă să se și îmbolnăvească.

MS / Foto: caracter informativ