Prețurile mici ale carburanților din perioada stării de urgență încep să devină amintire. Benzina și motorina s-au scumpit continuu de la începutul verii. Distribuitorii pun noile tarife mai ales pe seama scumpirii barilului de petrol cu peste 30%, în ultimele luni. Analiștii nu exclud un efect în lanț odată cu venirea toamnei.

În multe benzinării prețurile carburanților standard au depășit pragul de 4 lei și 50 de bani pe litru. Cel mai mult s-a scumpit benzina, cu 21 de bani pe litru, față de jumătatea lunii mai, când a fost ridicată starea de urgență. Și motorina e mai scumpă, acum, în medie cu 6 bani pe litru. Pentru un rezervor plin cu 50 de litri de benzină plătim acum mai mult, în medie, cu 10 lei față de începutul verii. Un plin cu motorină costă mai mult cu 3 lei, arată datele statistice.

Companiile petroliere pun scumpirile de la pompă pe seama cotației barilului de petrol. Prețul țițeiului a crescut cu o treime de la începutul verii. Rafinăriile românești nu acoperă necesarul de consum, iar țara noastră depinde și de importuri.

Analiștii nu exclud ca scumpirea carburanților să se reflecte și la raft. Aceasta, în condițiile în care bunurile de larg consum nu s-au ieftinit când au scăzut prețurile la pompă.

Scumpirea serviciilor de transport poate duce la o creștere a prețurilor celorlalte produse de până la 5%, după cum arată calculele economiștilor.

MS / Foto: caracter informativ