Zece la sută dintre românii testați în ultimele 24 de ore au fost diagosticați cu Covid-19 în timp ce în secțiile de terapie intensivă sunt îngrijiți luni 506 pacienți în stare gravă.

Pentru a le da o șansă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Cluj medicii au adus o nouă terapie, cea cu oxid nitric, administrată pacienților în stare foarte gravă. Tratamentul este la început de aceea marile spitale care îngrijesc pacienții cu COVID așteaptă să apară studii medicale despre eficiența lui.

48 de bolnavi au ajuns la secţia de terapie intensivă a Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj de la începutul pandemiei, iar până acum 10 au decedat. Unul dintre medicii spitalului a propus terapia cu oxid nitric pentru pacienţii în stare extrem de gravă. A făcut parte din grupul voluntarilor români care au plecat în Italia atunci când medicii de acolo nu mai făceau faţă numărului uriaş de cazuri. În spitalele italiene a învăţat cum poate fi folosită această terapie în cazurile cele mai grave. Cele pentru care alte tratamente nu mai dădeau rezultate.

Milena Man – Şef de secţie COVID: ”Într-un procent de 50 %, pot să aibă un prognostic nefavorabil. În disperare de cauză am încercat să găsim o soluţie nouă. Va produce o vasodilataţie a vaselor de la nivelul plămânului, alveolar astfel încât scade hipertensiunea pulmonară, practic plămânii fiind oxigenaţi mai bine, asigurând o mai bine oxigenare a creierului, a inimii”.

Până acum doi pacienţi au beneficiat de acest tratament la Cluj Napoca. Amândoi au răspuns bine. Cel mai tânăr dintre ei era un caz aproape pierdut, celelalte tratamente nu-i amelioraseră în niciun fel starea.

Citește mai mult pe protv.ro