Începutul noului an le pune probleme părinţilor. Este si concluzia unui sondaj făcut de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie. Datele arată că jumătate din părinții elevilor nu au înțeles exact cum văd autorităţile începutul noului an școlar, iar o treime din ei cred că școala nu trebuie să înceapă în format clasic.

Potrivit sondajului ce privește „Școala în pandemie”, majoritatea părinților sunt de acord cu începerea școlii în mod tradițional, chiar dacă virusul nu a fost complet eliminat. Respondenții sunt din Transilvania și Banat. Între timp, o treime dintre părinți își doresc reluarea cursurilor în format hibrid sau online.

6 din 10 părinți cred că școala ar trebui să înceapă în sistem clasic, din 14 septembrie, cu toți elevii în clase. Un sfert ar prefera sistemul hibrid și doar 14% ar opta pentru școala online.

Părinții care își doresc pentru copiii lor școala în format clasic sunt în cea mai mare parte din sate. Părinții din orașe preferă sistemul hibrid, iar pentru lecții online optează părinții elevilor din sudul țării.

O altă concluzie a sondajului arată că majoritatea părinților cred că elevii nu vor putea respecta distanța pe holurile școlii, iar mai mult de o treime consideră că foarte puțini elevi vor purta mască de protecție.

Specialiștii arată că părinții sunt îngrijorați și de problema accesului la internet. Jumătate de milion de elevi din țară nu au acces la orele online, fiindcă rețeaua de internet este slabă sau pentru că aceasta lipsește.

La studiul IRES au participat 1.100 de părinți din întreaga țară.

MS / Foto: caracter informativ