Se apropie momentul în care elevii ar trebui să revină la școală. Guvernul a anunțat că nu poate asigura măşti sanitare pentru toți elevii, dar aceștia sunt obligați să le poarte la școală.

Din experiența pe care am avut-o atât la nivel mondial cât și național, purtarea măștii oferă protecție, trebuie să reținem că această măsură nu se poate aplica singular, pe lângă purtarea măștii este obligatoriu să avem condiții în școli pentru igiena mâinilor (…) Pe lângă igiena mâinilor, curățenia locului unde învață copilul este foarte importantă a subliniat medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului “Marius Nasta” din Bucureşti.

Ea spune că purtarea măștii și-a demonstrat eficiența și, deși este destul de neplăcut și un obicei cu care nu suntem încă obișnuiți, este singura măsură de profilaxie pe care o avem, a declarat Beatrice Mahler.

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, spune că majoritatea școlilor au fost pregătite inclusiv pentru examenele naționale, circuitele sunt în regulă la intrarea în unitățile de învățământ, există dezinfectant, însă ridică problema costurilor pentru măști care pot destabiliza bugetele anumitor familii.

Sunt multe alte cheltuieli cu atât mai mult cu cât vom vorbi de un învățământ probabil preponderent sau un procent 50% online și 50% fizic și multe familii se vor îndrepta spre meditații pentru că, oricât de mult ne-am dori, școala online nu pregătește copilul atât de bine ca școala față în față, arată preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Cu privire la anunțul premierului că nu vor putea fi asigurate măști pentru toți copiii, Iulian Cristache spune că declarația este cel puțin nefericită din acest punct de vedere. Nu poți ca premier al României să spui că nu este corect – modul în care s-a exprimat este incalificabil – să asiguram măști pentru toți copiii. Să facem diferențe între copii (…) Pot înțelege că actualul guvern nu are finanțarea necesară, pentru că efortul financiar este unul considerabil (…) Dar sunt 175 de milioane, dintre care 50 de milioane meg către materialele sanitare. În jur de un milion și ceva în fiecare județ (…) nu ai cum, cu sumele astea să nu poți asigura materialele sanitare, atât biocidul cât și măștile pentru copii (…) ori declarația nu este reală referitoare la suma pusă la dispoziție din fonduri nerambursabile, ori la nivel de PR nu știu să comunice din acest punct de vedere.

Dotarea băncilor cu plexiglas este recomandată acolo unde nu se poate păstra distanța de un metru, dar aceste ferestre trebuiesc dezinfectate periodic pentru eficiență, atrage atenția medicul Beatrice Mahler. Iulian Cristache consideră însă investiția ineficientă și inestetică.

Este o cheltuială inutilă și inestetică, gândiți-vă că un copil de 6 ani trebuie să stea în acea cușcă, spune preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Medicul Beatrice Mahler a mai subliniat că este extrem de important ca atunci când alegem masca copilului să alegem una corespunzătoare vârstei, pentru că o mască care nu se potrivește feței copilului devine ineficientă. De asemenea, ea a mai spus că măsura trebuie implementată cu blândețe, pentru că nu va fi ușor pentru copii.

MS / Foto: caracter informativ