Statele Unite autorizează în regim de urgență transfuzii cu plasmă de la persoanele care s-au vindecat la cele infectate. Rusia și China încep vaccinări în masă, deși nu au fost parcurse toate etapele de testare.

Tratamentul cu plasmă e deja utilizat în unele țări, inclusiv România – dar cu multe condiții. De acum, pentru americani va foarte accesibil. Anunțul a fost făcut de președintele Donald Trump. Transfuzia plasmei care conţine anticorpi le permite bolnavilor să elimine mai repede coronavirusul şi îi limitează impactul asupra organismului. Tratamentul a dat unele rezultate până în prezent, dar eficienţa sa exactă este încă dezbătută – la fel și riscul unor efecte secundare şi de transmitere a altor infecții.

Între timp, în Rusia începe săptămâna această testarea în masă cu controversatul vaccin Sputnik 5. Rușii l-au declarat sigur şi eficient după două luni de teste la scară redusă pe oameni. Rezultatele nu au fost publicate până acum. Experţii occidentali s-au arătat însă sceptici, avertizând împotriva folosirii înainte de parcurgerea cu succes a tuturor etapelor de testare şi reglementare aprobate la nivel internaţional. Etapa care începe acum va implica 40.000 de persoane și va fi supervizată de un organism de cercetare din străinătate.

China a autorizat și ea în procedură de urgenţă vaccinul care se află de o lună în teste clinice. Administrarea se va face în condiții speciale: persoana în cauză trebuie să fie de acord, să existe un aviz medical, să existe proceduri în caz de reacții secundare, dar şi de salvare şi de compensare financiară.

MS / Foto: caracter informativ