Redeschiderea restaurantelor va avea loc, cel mai probabil, pe 1 septembrie, a declarat premierul Ludovic Orban, luni seară, la un post tv.   Orban a adăugat că a cerut păreri de la specialişti ca să vadă ce propuneri și există, însă intenţia sa este să fie luată o decizie în această săptămână.  Redeschiderea restaurantelor va avea loc „cel mai probabil” din septembrie, „în anumite condiţii”, a adăugat premierul.

Premierul Ludovic Orban spune că a cerut comitetului de suport tehnico-științific pentru gestionarea pandemiei să analizeze posibilitatea reluării activităților în spații închise. Este vorba în primul rând de restaurante, în condițiile în care sectorul HORECA este cel mai afectat de restricțiile sanitare de până acum.

Reprezentanții industriei HORECA consideră că redeschiderea restaurantelor din spații închise este o decizie normală, care a fost luată până acum în toată Europa. Ei susțin că o săptămâna ar fi suficientă pentru ca operatorii din industrie să pregătească măsurile de protecție și restaurantele ar putea funcționa chiar de pe 31 august.

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis spunea însă că în condițiile în care numărul de infectări zilnice se menține la cote alarmante, e puțin probabil ca resturantele să fie deschise prea curând.

Deschiderea restaurantelor era prevăzută inițial pentru 15 iulie, dar din cauza că numărul cazurilor a explodat, măsură a fost amânată.

Și terasele în aer liber funcționează doar până la ora 24 și cu măsuri de distanțare. Săptămâna trecută, angajații din industria HORECA și-au suspendat activitatea pentru o oră, în toată țara, în semn de protest.