Un medic din Tîrgu Mureş propune Ministerului Sănătăţii un nou model de calcul al riscului de persoane infectate care ar putea intra într-o unitate de învăţământ, odată cu începerea anului şcolar. Metoda este preluată de la Universitatea din Texas şi introduce în calcul mărimea şcolii şi incidenţa cazurilor nediagnosticate. Estimarea arată că, într-o şcoală cu 1000 de elevi şi cadre didactice, ar putea fi în medie 6 persoane infectate cu SARS-CoV-2, încă din prima săptămână.

Estimările făcute de Mihaly Imre arată că, dacă mâine s-ar deschide școlile, doar cele cu mai puțin de 250 de elevi din județele Botoșani, Călărași, Harghita, Satu Mare și Teleorman ar putea aplica scenariul verde.

În rest, toate școlile ar trebui să adopte cel puțin strategia galbenă. Mai mult, cele din județul Argeș ar trebui să preia scenariul roșu.

O asemenea estimare îi permite şcolii să-şi evalueze capacitatea de a reacţiona şi poate decide din timp reducerea numărului de elevi la cursuri, spune specialistul.

Şi asociaţiile de părinţi au cerut Ministerului Sănătăţii date cu privire la evoluţia bolii în rândul copiilor din România.

Triajul copiilor va fi făcut, în primul rând, de părinte care va completa si o declaraţie pe proprie răspundere.

Specialiştii în boli infecţioase atrag atenția că focare vor apărea în şcolile cu mulţi elevi.

Estimarea făcută de medicul Mihaly Imre vizează şcolile cu 250, 500 şi 1000 de persoane şi poate fi folosită de orice director de şcoală.

Acum, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii stabilesc scenariile în funcţie de numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile la mia de locuitori, dar spun că vor analiza propunerea medicului.

MS / Foto: caracter informativ