Potrivit unei noi legi promulgate recent de șeful statului, producătorii vor fi obligați să reducă din cantitatea unor grăsimi care fac produsele să arate bine și să aibă gust mai bun. Inițiatorii legii susțin că, astfel, în Romania, ar putea fi salvate peste 2.000 de vieți, în fiecare an.

Acizii grași trans se găsesc mai ales în unele uleiuri vegetale și grăsimi care sunt folosite în industria alimentară. Oferă produselor procesate gust și miros mai bun, dar și un termen de valabilitate mai mare.

Noua lege le impune producătorilor să vândă alimente cu un conținut redus de acizi grași trans: cel mult 2 grame la 100 de grame de grăsime.

Studiile arată că pe piața europeană au fost vândute și produse cu peste 40% acizi grași în conținut.

Reprezentații industriei alimentare spun că sunt pregătiți să respecte noile reguli. Cer însă autorităților controale în zonele de risc.

Producătorii și procesatorii recomandă să citim etichetele nutriționale pentru a afla care este conținutul de acizi grași trans.

Noua lege se va aplica din 1 aprilie, anul viitor.

MS / Foto: caracter informativ