Au fost în vacanță cu un grup mic de prieteni dar în zone aglomerate sau la petreceri și alte evenimente private alături de rude și au mai uitat de mască și de distanțare.

Acestea sunt, potrivit medicilor care îngrijesc pacienți infectați, cele mai frecvente surse de contaminare.

Să te relaxezi atât de mult în concediu încât să uiți de boală, adică să nu te păzești, înseamnă, spun doctorii, să joci la ruleta rusească.

Orice necunoscut care stă lângă tine poate fi sursa câtorva săptămâni de chin.

Dr. Ramona Graure, epidemiolog Spitalul Ilfov: ”Cel mai mare risc de contaminare este în momentul servirii mesei. Ori la împinge tava, ori prin faptul că restaurantele nu sunt deschise, doar terasele, sunt locuri puține, se aglomerează și se stă la coadă. Copiii se contaminează între ei pentru că stau mult timp împreună și se joacă. Adică adulții, chiar dacă stau de vorbă, stau la distanță, se spală mai des pe mâini și se dezinfectează. La copii e mai greu de gestionat”.

În astfel de situații s-au trezit și mulți dintre cei care au plecat în vacanță în grupuri mici cu gândul să se ferească. La întoarcere, copiii erau infectați.

Interesant e că un procent deloc de neglijat dintre cei care ajung la spital mărturisesc doctorilor că ei au fost mereu precauți și că nu au cea mai vagă idee unde s-ar fi putut produce contaminarea.

Adevărul este că protecție absolută nu există. Ține însă de noi să scădem riscurile.

E o diferență uriașă între a face plajă într-o zonă ferită sau a te bronza cearceaf lângă cearceaf, cu zeci de oameni în jur.

Dr. Remus Mihalcea, manager Colentina: ”Nu cred că se transmite dacă stăm la plajă la distanța regulamentară. Majoritatea cazurilor cred că sunt în urma interacțiunii cu prietenii de familie, în vacanță. Este prea târziu regretul”.

Sursa: protv.ro