Din primăvara anului viitor ne luăm adio de la margarină, popcorn pentru microunde, supe la plic, chipsuri, napolitane – adică acele produse alimentare care au un conținut ridicat de acizi trans, periculoși pentru sănătate. Actul normativ care interzice comercializarea acestora a fost deja aprobat de Parlament.

Medicii atrag atenția că aceste grăsimi trans duc la creşterea nivelului colesterolului rău şi scăderea colesterolului bun, ceea ce creşte riscul dezvoltării bolilor cardiace. În Europa, mai multe ţări au interzis folosirea acizilor trans, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut eliminarea acestora din industria alimentară.

Proiectul de lege a fost iniţiat de senatorul USR Adrian Wiener, iar prevederile sale ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021. Actul normativ se aplică tuturor produselor alimentare destinate consumatorului final, inclusiv produselor alimentare livrate de unităţile de alimentaţie publică şi produselor alimentare destinate a fi furnizate acestora.

Iniţiatorul legii atrăgea atenția că acești acizi dăunători sănătății se găsesc în popcorn-ul pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane sau chipsuri. Wiener spune că astfel de produse nu vor fi interzise în sine, ci ele trebuie modificate astfel încât să nu mai conțină grăsimi trans.

Operatorii economici din sectorul alimentar ar avea, astfel, obligaţia de a introduce pe piaţă produse alimentare cu un conţinut de AGT de maximum 2 g/100 g de grăsime din conţinut.

De asemenea, prevederile se aplică şi produselor alimentare provenite din ţări terţe şi din alte state membre ale Uniunii Europene. Totodată, pentru produsele alimentare care nu respectă prevederile prevăzute în lege se dispune retragerea din circuitul consumului uman.

MS / Foto: caracter informativ